Bålsrudhula høsten 2021

Fellestur

Dato
24. august kl. 08:00 - 20:00
Vanskelighetsgrad
Middels  
Passer spesielt for
Seniorer
Turtyper
Fellestur, Fottur, Kaffe, Godtselskap
Arrangør
DNT senior Troms
Turområde
Ytre Troms (se kart)

Seniorgruppa, dagstur til Bålsrudhula i Mandalen. 

Minimumskrav: du være  Covid-19-vaksinert

Pga Covid-19 er turen flyttet til høsten 2021.  Håper turen lar seg gjennomføre.

Denne hula hadde stor betydning for rømningen og bergingen av Jan Bolsrud.   Jeg har snakket med  Per Larsen  som i 2018 arrangerte turen i Skardalen. De vil lage et opplegg for oss. Betales med egne middler..

Tidsplan:     Vi kjører kl 08:00 med bussen ''vår'' fra Nansen plass til Mandalen. Før vi starter turen innover dalen får vi kaffe med lett servering. Tilbake i bygda blir det middag. Tilbake i Tromsø ca 20.00

Lokal ''guid'' blir med på hele turen. 

Kopi av mail fra Per Larsen:   Hei Bjørnar og godt nyttår til dere alle!

Helt riktig, vi har notert oss tur til "Bålsrudhula". Fra parkeringsplassen i Ruovddas er det ca. 5,5 km opp til "Bålsrudhula". Vandring langs en god sti innover dalen i Manndalen, i skogkledd område, for det meste langs dalbotnen, med god utsikt innimellom. Relativt flat dal, med stigning 250-300 m totalt, småbakker med litt mellomrom. Ganske tørr sti (ved tørrvær), litt stein innimellom, en del mindre bekker krysser stien. Anbefaler litt høye tur-/fjellsko med god ankelstøtte, ved tørrvær kan vel turen gåes med vanlige joggesko.  Om ønskelig, kan vi besøke Bålsruds gravsted på kirkegården i Manndalen.  Det er en god del kulturhistorie innover dalen, så det blir stopp innimellom, og regner med at vi bruker det meste av dagen på turen.

Er det fullbokket så registrer deg på venteliste. Erfaring fra tidligere turer er at når avreise nermer seg så kommer avmeldinger. 

Her kan du lese mer om Baalsrudhula i Manndalen(Olmmáivággi), Kåfjord. http://www.lommekjent.no/ruter/1733009

Befolkning:  Blant annet grunnet uår i Finland vandret en stor mengde mennesker til Nord-Norge, de to største bølgene kom på midten av 1700-tallet og siden på midten av 1800-tallet. Opp Tornedalen, ned blant annet Skibotndalen og siden spredte de seg i blant annet i Lyngen-området, inkludert Kåfjord og Manndalen, men mange dro også videre til Finnmark. Mange manndalinger regner seg derfor i dag som kvener, etterkommere av disse jordbrukerne og rydningsmenn som kom og slo seg ned.

Manndalen tilhørte sommerbeiteområdet til reindriftssamene fra Karesuando, som kom ned fra fjellet og brukte dalen om sommeren mens dyrene beitet. Både de fastboende kvener, samer og nordmenn snakket både kvensk eller finsk, samisk og norsk før fornorskningsperioden (ca. 1850–1950) ga en knekk til det språklige og kulturelle mangfoldet i Nord-Norge. De eldste i bygda taler fremdeles samisk (Tidl. kalt "lappisk" i bygda) seg imellom, og Manndalen er i dag et sentrum for revitalisering av sjøsamisk kultur og språk i Nord-Troms med blant annet en samisk avdeling i barnehagen og samisk språksenter. Mange manndalinger regner seg derfor også som samer eller som etterkommere etter samer.  På Manndalen skole får barna blant annet tilbud om både kvensk- og samisk som andrespråk.

Bålsrudhula høsten 2021

Seniorgruppa, dagstur til Bålsrudhula i Mandalen.  Minimumskrav: du MÅ være  Covid-19-vaksinert Pga Covid-19 er turen flyttet til høsten 2021.  Håper turen lar seg gjennomføre. Denne hula hadde stor betydning for rømningen og ...