Storstilt dugnad på Vuomatunet

Foto: Sten Magne Andreassen

Fra 30. august til 8. september var det en omfattende dugnad på Vuomatunet. Dugnaden var i samarbeid med Fjelltjenesten, som skulle starte arbeidet med oppføringen av en «isfiskedo» nede ved Vuomajávri.

Seks dugnadsfolk fra Troms Turlag dro opp 29. og 30. september, sammen med en representant fra Fjelltjenesten. Helikopter ble benyttet til inntransport av minigraver, verktøy, materialer, utstyr mm. Fra mandag-onsdag ble det gravd under søylene på uthuset for å støpe og isolere bedre. Vi har vært plaget med at uthuset har «vandra» med temperatursvingningene, og det har bl.a. ført til problemer med å få åpnet og lukket dørene inn til hundeannekset og vedsjå/utedo. Dørene ble tatt ut og justert, og det ble lagt nye bjelker under bygningen for å forsterke bjelkelaget og bærekonstruksjonen. Minigraveren ble også benyttet til å grave ut tomt til en utedo nede ved vannet. Det er styret i Øvre Dividal nasjonalpark som har satt i gang dette arbeidet, etter mange års utfordrende sanitærforhold nede ved vannet. Nasjonalparkforvalter, Fjelltjenesten og Troms Turlag har diskutert ulike løsninger, og konklusjonen ble at det skal settes opp et funksjonelt utedo nede ved vannet, til bruk for teltere og de som fisker på vannet. På denne måten unngår vi forsøpling ved og på vannet, og vi unngår også at utedoene på Vuoma fylles fort opp. Det vil bli mye bedre toalettkapasitet i Vuomaområdet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Foto: Sten Magne Andreassen

Noen av dugnadsfolka avsluttet onsdagen, mens andre fortsatte med dugnad helt til 8. september, og flere dugnadsfolk kom til. Det ble i denne tida montert solcelleanlegg på Vuomastua, med lyspunkt i oppholdsrom og på soverom. Det ble også ordnet og ryddet utenfor uthuset. Da minigraveren skulle flys ned onsdagen, ble det samtidig flydd opp en del ved. Uthuset ble ryddet for å gjøre plass til veden, som ble stablet inn etter at snekkerdugnaden var ferdig. Det ble også gjort andre justeringer slik at det ble bedre plass til verktøy og utstyr i uthuset.

Som seg hør og bør på dugnader ble det også vaska og ordna, skitne kopphåndklær og sengeklær mm ble bragt ned til vask. Så nå er det innbydende for neste besøkende å ta inn på Vuomahyttene.

En stor takk til Kaisa-Wenche Vivisdatter, Sten Magne Andreassen, Tore Åsbakk, Stian Kristiansen, Jan Kleine, Stefan Ullrich og Vidar Jensen fra Troms Turlag, for flott innsats på Vuomatunet. Og takk for samarbeidet til Kjetil Letto fra Fjelltjenesten. 😊 Vi gleder oss til den nye isfiskedoen blir oppført, antakeligvis vil dette skje på vår/sommer til neste år.

Bildene i bildekarusellen er tatt av Sten Magne Andreassen og Kaisa-Wenche Vivisdatter.

På ut.no kan du lese mer om Vuomahyttene som ligger i Øvre Dividal nasjonalpark og i Målselv kommune.

Skrevet av Lin Einarsdotter Olsen 15. september 2021