Hvordan pakke lett på langtur?

Mandag 15. november hadde vi medlemsmøte i Troms Turlag. Grunnet korona har det vært få slike tilbud til medlemmene de siste to årene, men vi hadde heldigitalt medlemsmøte 4. mars i år. Da var det Espen Nordahl som hadde innlegg om skredfare og trygg ferdsel langs våre merkede stier.

Denne gangen var det Bjørn Forselv fra Narvik og Omegn turistforening (NOT) som fortalte fra langturen han og kona Inger Krane hadde gjennom en del av Alpene sist sommer. De gikk ruta som heter Via Alpina Yellow; (http://www.via-alpina.org/en/page/247/the-yellow-trail) 780 km i løpet av 32 dager. Det ble tøffe 1300-1400 høydemeter hver dag i snitt, de aller fleste nettene i telt. Det var mye å se underveis, og de beveget seg gjennom et spektakulært landskap på mye av turen. Spesielt gjennom Dolomittene. Under foredraget fikk vi gjenoppleve turen gjennom mange flotte bilder og noen korte filmsnutter. I løpet av nesten 2,5 timer fikk de 25 som møtte fysisk, og de 8-10 som fulgte med digitalt, mange tips til hvordan en slik langtur kan planlegges og gjennomføres. 

De siste årene har Bjørn og Inger gjennomført mange, lange fotturer av 4-5 ukers varighet, så de har mye erfaring fra langturer. Noe av det viktigste for en vellykka gjennomføring er i følge Bjørn, riktig fottøy, og så lett sekk som mulig. De foretrekker medium høye tursko, og bruker ikke sko med goretex. Disse blir for tette, og tørker ikke i løpet av ei natt i teltet. Sko med god lufting, og gjerne noe «meshaktig» stoff oppe på skoa fungerer best. Men man må sjølsagt ha mange turer for gå inn skoene, samt teste hvordan de fungerer, før man legger avgårde på månedslange vandringer. 

Det finnes mye lett og ultralett turutstyr, og det er sjølsagt ofte en sammenheng mellom vekt, pris og kvalitet. Etter erfaringer fra hundrevis av turer, og flere av dem lange fjellturer på sommerføre utafor Norge, har Bjørn laget følgende detaljerte liste over hva de har i sekken. Her ser du spesifikasjoner på alt de pleier å ha med seg, med produsent, vekt og pris.
https://lighterpack.com/r/c53flq

Teksten fortsetter under bildet.

Foredragsholder Bjørn Forselv engasjerte de frammøtte med sitt foredrag.
Foredragsholder Bjørn Forselv engasjerte de frammøtte med sitt foredrag. Foto: Pål Tengesdal

Bjørns YouTube-kanal: https://www.youtube.com/channel/UCTKfEc3Q6ZDywMrcAyb8wow/videos Her ligger også en 19 minutter lang film fra turen langs Via Alpina Yellow.

Bjørn er for øvrig styremedlem i NOT, og har ansvar for web, turer og program der. De er begge aktive turledere, og Bjørn har skrevet flere turbøker; Tre fra hjemlige Narvikfjell, og et par som beveger seg inn i Troms. «På tur i Tromsø» kom ut høsten 2012, og «Topper i Ofoten og Sør-Troms» kom ut høsten 2014. 

Artikkelen fortsetter under bildet.

Bjørn Forselv demonstrerer regnhatt
Bjørn Forselv demonstrerer regnhatt Foto: Pål Tengesdal

Det finnes opplysninger om bøkene Bjørn har gitt ut på egne nettsider: 

turinarvik.no
turitromso.no
topperinord.no

Om du ikke finner dem der du normalt handler bøker kan du kontakte forfatteren for å kjøpe direkte av ham. Kontaktinfo finnes på nettsidene hans.

Skrevet av Pål Tengesdal 20. november 2021