Troms Turlag fikk kjærkommen dugnadshjelp fra lufta

Royal Navys helikopter frakter ved til Dividalshyttene
Royal Navys helikopter frakter ved til Dividalshyttene Foto: Troms Turlag

Rundt 15 britiske soldater og ett Merlin-helikopter fra Royal Navy gjorde mandag en uvurderlig dugnadsinnsats for å hjelpe Troms Turlag med å frakte ni tonn fyringsved til Dividalshyttene.

Troms Turlag er en av 57 medlemsforeninger i DNT, og drifter 38 overnattingshytter på 20 ulike steder i Troms. Flere av hyttene ligger i verneområder, og til disse hyttene må veden flys inn med helikopter, da det er strenge restriksjoner for skutertransport i verneområder.

Mandag denne uka bød på perfekt flyvær, med fem grader, skyfri himmel og vindstille. Det var duket for en storstilt dugnad ved hjelp av både britiske soldater og andre frivillige fra turlaget.

Royal Navy’s «Commando Helicopter Command»/ Clockwork stilte mannsterke opp, med rundt 15 britiske soldater som var klare for å yte en stor, frivillig innsats for Troms Turlag. Ni tonn fyringsved var stablet i 30 digre helikoptersekker, og det måtte 15 helikopterløft til for å fly all veden til Dividalshyttene.

Liason for Clockwork på Bardufoss flystasjon er major Fred Eilers, han forteller at britene tilbyr denne hjelpa for å gi litt tilbake til lokalsamfunnet for at de får lov til å gjennomføre sin vintertrening i Troms. Britiske helikopteravdelinger har hatt vintertrening i indre Troms i 53 år, og det blir nødvendigvis litt lyd når de flyr over området. For britene er den treningen de får her uvurderlig. I Storbritannia har de noen fjell og litt snø, men langt fra så bratte fjell og dype daler som vi har her. Både pilotene og soldatene får trent godt i dette oppdraget. Pilotene blir utfordret med flyging i krevende arktiske forhold som også innebefatter «white out» når tørr snø virvles opp rundt helikopteret i landinger og avganger.

Britene fra Clockwork har også tidligere år hjulpet turlaget med vedtransport til hyttene, det har vanligvis blitt flydd ved til Vuomahytta i Øvre Dividal nasjonalpark og til Lappjordhytta i Rohkunborri nasjonalpark.

Artikkelen fortsetter under bildekarusellen.

For et par uker siden var en gjeng frivillige i sving på Frihetsli og pakket favneved i helikoptersekker. En representant fra Clockwork var også da til stede. Han organiserte plasseringen av sekker som er godkjent for helikoptertransport, slik at alt var klart til helikopterløft når Royal Navy hadde anledning til å utføre transporten.

Oppe på Dividalshyttene hadde vi god hjelp av frivillige fra Troms Turlag. En turgåer som hadde vært ute i fjellet i tre måneder heiv seg og med og hjalp til å stable ved inn i uthusene. Det var totalt fem frivillige i sving på hyttetunet, men de var ikke alene: Rundt 10 britiske soldater fra Clockwork ble satt av på tunet, og de gjorde en stor innsats med å bære og trekke ved fra helikoptersekkene og bort til uthusene.

Det er strenge restriksjoner for skutertransport i verneområder, så det eneste alternativet for turlaget er å fly veden inn. De to transport-turene vi kan gjøre med skuter benyttes til branntilsyn og frakt av gassflasker og nødvendig vedlikeholdsutstyr. Vi i Troms Turlag er derfor svært takknemlige for denne flotte dugnadshjelpa fra britene. Vi har nå fått forsynt Dividalshyttene med ved for to nye år, og kunne ikke vært foruten denne gode hjelpa.

FAKTA:

Joint Helicopter Command (JHC) har hatt vintertrening for helikopteravdelinger på Bardufoss hver vinter siden 1969. Navnet på treningen og leieren deres er «Clockwork».

AW 101 Merlin HC4 (modifisert med rotor og hale som kan foldes for å kunne ta liten plass i en skipshangar) opererte første gang på Bardufoss denne vinteren.

Opptil 250 britiske soldater trener på helikopteroperasjoner under kalde og krevende forhold på Bardufoss hver vinter.

Over år har Clockworks fasiliteter på Bardufoss flystasjon blitt bedre. I år 2016-tallet kom en helt ny «leir» på plass inne på flystasjonen.

Clockwork har fløyet over 40 000 timer i Indre Troms og mer enn 16 500 mannskaper har fått verdifull trening her.

Skrevet av Lin Einarsdotter Olsen 17. mars 2022